A tőzsdén is működik a duplázós, martingale-módszer?

Biztosan hallottál, találkoztál már a duplázós módszerrel. A lényege az, hogy megpróbáljuk duplázással visszanyerni az esetleges veszteségeinket, illetve egy kis profitra is szert tenni. Akár foci fogadásnál, akár ruletten többen is szokták ezt alkalmazni. Focinál például a döntetlen fogadást próbálják így megfogni. Viszont nagy hátulütője is van ennek a módszernek. Lehet, hogy tőzsdén érdemesebb használni? Kiderül. Olvasd tovább!

A martingale-módszernek megvan az a kockázata, hogy egy hosszabb bukó sorozat után nem marad semmi arra, hogy újra befektessünk. A probléma az, hogy péládául 9 egymást követő veszteség után már 1023 egységet veszített valaki, ha az elején 1-el indított: 1+2+4+8+16+32+64+128+256+512 és a 10 esetben csak 1024-et profitál. Kb 2-szeres szorzóval számolva. Ha levonjuk például egy sportfogadás esetén a fogadóiroda hasznát, vagy kaszinó esetében (rulett) a ház hasznát, akkor kiszámolhatjuk még kevesebb az esély a nyerésre. Mi a helyzet a tőzsdén?

Tőzsde és a martingale-módszer

Az a jó a tőzsdén, hogy itt sokkal jobban kiszámítható egy-egy irány, illetve a költségünk sem olyan sok, mint például tippmixen, vagy ruletten. Úgyértem a fej vagy írásban sok ráció nincs, még talán a sportfogadás az, aminél lehet előnyt kovácsolni az információkból. A tőzsdén viszont rengeteg információ rendelkezésünkre áll, aminek köszönhetően a duplázós, vagyis inkább a martingale-módszer hatásos lehet. Azért nem írom, hogy duplázós, mert van olyan eset, amikor még dupláznod sem kell. Sőt nem csak 1-1 egységet nyersz vissza, hanem akár többet is.

Például az alábbi képen láthatjátok a MinnerAkadémia tőzsde oktatásában is szereplő tőzsde stratégia 6 hónapos hozam grafikonját és statisztikai adatait. Figyelem! A stratégia nem martingale, de erre is lehetne alkalmazni, természetesen akkor más lenne a hozam görbe. 163 pozíció szerepel a statisztikában (Total trades), ami jó alap már a számoláshoz. A stratégia emelkedő és csökkenő trend irányba kereskedik, tehát nem ellene megy a piacnak. Ez a tőzsde egyik előnye, hogy úgy tudunk pozíciót nyitni, hogy van benne logika is. Azért hoztam a példát, mert a tőzsde szoftverből le lehet kérni statisztikát is. Itt az látszik, hogy a legnagyobb olyan sorozat, amikor egymás utáni veszteségek voltak 7 pozíciót érintettek. Ezek után tudom, hogyha ezen alkalmaznám a martingale módszert jelenleg fel kellene készülnöm egy esetleges 7 egymást követő veszteségre is. A stratégia viszont duplázásos módszer nélkül is megállja a helyét, de van benne turpisság. Kép alatt kiderül mi az, illetve folytatom a témát.

Érdemes tudnod, hogy ennél a tőzsde stratégiánál a hozam növekedésével a “téteket” is emeljük. Folyamatos emelésnek köszönhetően a induló 200 dollár már közel 800 dollár lett.

Mire figyelj, ha tőzsdén akarsz martingale módszert alkalmazni?

  • tanuld meg a trend irányba kereskedést, és csak olyan stratégiát alkalmazz (Ha nincs kialakult stratégiád, használd a Minner Akadémiáét!)
  • a találati arányokra figyelj, ha ilyen módszerre alapuló stratégiát akarsz kitalálni
  • sokan ezt úgynevezett hedge stratégián alkalmazzák ezt a módszert. Egymással szembe tudsz nyitni pozíciókat. pl. EURUSD árfolyamra emelkedésre és csökkenésre is spekulálsz. És egyszerre alkalmazod a martingale módszert a két irányra. Míg egyikkel mínuszban vagy, a másikkal pluszban.
  • Figyelj oda, mert kockázatos! Egy jól átgondolt stratégiával nyerni lehet rajta, de mindig készülj fel a legrosszabbra. Egy biztos, sokkal jobb, mintha focimeccsekre fogadnál és ott alkalmaznád a duplázós módszert.
  • A főbb devizapárokon alkalmazd, mert úgy elenyésző a költséged – (EURUSD, USDJPY, USDCHF, GBPUSD)

Jó kereskedést! Stratégia alkotást!

By | 2017-12-27T20:09:58+00:00 szeptember 7th, 2017|Szponzorált tartalom, Tőzsde hírek|0 Comments