Az aranynál is jobb az Apple, Microsoft, Coca Cola vagy a McDonald’s?

Az arany birtoklása mindenkinek ugyanazt jelenti. Értékállósága miatt sokat szeretik, és egyfajta biztosítékként is jó. De mi a helyzet a részvényekkel? Idehaza még nem alakult ki az a részvénytulajdonosi érzés, ami külföldön jobban elterjedt, ez persze betudható annak is, hogy a Budapesti Értéktőzsdén nem pörögnek annyira a részvények, illetve kevés a “választék” is.

Gondolj bele, hogy a nagy cégek (pl. Coca-Cola, McDonlald’s) körülvesznek minket és mégsem bízunk meg annyira bennük, hogy vegyük a részvényeiket. Pedig ezek az óriási cégek gigantikus hozamokat jelentenek a birtokosuknak. Nem véletlen, hogy a leggazdagabb embereknek mind-mind részvény tulajdonuk van több cégben is. Tévhit az is, hogy csak nagy tökével lehet valaki részvény tulajdonos.

Jelenleg egyik befektetési forma sem hoz ennyit, mint ezek a papírok, se az arany, se az ezüst, és persze a banki lekötésről ne is beszéljünk.

De nézzük a számokat, az egyes részvények a kibocsátásuk óta mennyi %-ot változtak, meg fogsz lepődni:
McDonald’s  27 000 %, 1965-óta (a részvénykibocsátás ideje)
Apple 18 000 %, 1980-óta
Microsoft 49 000%, 1986-óta
Coca-Cola 32 000%, 1962-óta (KO tickerrel)

Akkor szerinted még mindig nem jó részvényt venni? A válság kirobbanása azért is érintette jobban a középréteget, mert ők inkább ingatlanban tartották a vagyonukat (sokszor hitellel egybekötve), míg a gazdagabbak tőkéjük nagy részét részvényben “helyezték ki”. Így az ingatlanárak csökkenése nem érintette őket, megtartva részvényeiket ők hamarabb talpra álltak. Picit tanuljunk tőlük, nem azt mondom, hogy csak részvénybe fektessünk, de legyen benne a portfóliónkban. Illetve rövid távon is lehet belőlük profitálni.

Mikor érdemes venni a részvényeket? Mennyivel…? Ezt is megtudod a MinnerAkadémia tőzsde oktatásában.

 

By | 2017-08-07T07:21:01+00:00 augusztus 7th, 2017|Tőzsde hírek|0 Comments